042-45 74 196

Ny Teknik testar USB-mikroskop


I oktober 2008 testade NyTeknik Dino-Lite USB-mikroskop.
Här är en länk till artikeln på NyTeknik's hemsida

Bus med usb

Mikroskopet tar dig ner till de smådetaljerna - via usb
Av: Anders Thoresson, Publicerad 8 oktober 2008

Usb-mikroskopet bjuder på överraskningar. För några tusenlappar går det att lösa biljett till de små detaljernas värld. För pengarna får man ett usb-mikroskop som kopplas till datorn.

"Glöm inte säkerhetsfältet."

Man skulle kunna tro att Vägverket bryr sig om säkerhetsbälten. Men säkerhetsfälten? Flyttas körkortet lite åt sidan dyker en ännu konstigare text upp på datorskärmen: "Glöm inte säkebhetsbältet".

Det är små vardagsupptäckter av den typen man lockas att göra med ett usb-mikroskop kopplat till datorn. Med upp till två hundra gångers förstoring, som det mikroskop Ny Teknik testat ger, öppnar sig en ny, fascinerande värld. Det mesta blir intressant att krypa riktigt, riktigt nära. Somligt ser trevligt ut, annat vill man inte alls kännas vid.

Som hur en haka med dygnsgammal skäggstubb ser ut i närbild.

Bildkvaliteten är bra, så snart man lärt sig att handskas med det korta skärpedjupet och att avståndet till objektet under mikroskopet måste anpassas till förstoringsgraden.

Användningen av själva mikroskopet är enkel, med en stor ratt som ställer in förstoringen som enda reglage. Det finns också en touch-knapp som kan användas för att spara bilder av det som ligger under mikroskopet, men den är svår att bli vän med. Bättre är att använda motsvarande funktion i programmet som installeras i datorn.

Med programmet är det inte bara möjligt att spara stillbilder, utan också att spela in film. En kul finess är time lapse-funktionen, som tar stillbilder med valfritt mellanrum. Den kan användas för att skapa filmer av långsamma förlopp.

I programmet finns också funktioner som gör mikroskopet intressant för mer än hemanvändning. När det har kalibrerats mot en känd sträcka, lämpligen en linjal eller liknande, går det att mäta avstånd och vinklar med några snabba musklick.

Och det är troligen professionella användare, kanske också skolor, som är intresserade av att betala de 4 000 kronor som AM413T kostar. För föräldrar som vill ge sina barn en pedagogisk present finns billigare modeller, med lägre pris men också sämre upplösning. Runt 2 000 kronor får man ge för en modell som har 0,3 megapixels upplösning, att jämföra med de 1,3 som AM413T har.

Fotnot: I den vågformade texten på Vägverkets nya körkort står det "Glöm inte säkerhetsbältet" på de flesta ställena. Om "säkerhetsfältet" och "säkebhetsbältet" beror på dålig korrekturläsning eller är en del av säkerhetsdetaljerna vill Vägverkets pressavdelning inte svara på.

FAKTA

Vasst:
* Bra bildkvalitet.
* Enkelt att komma i gång med.
* Fascinerande närbilder.
Kasst:
* Dålig dokumentation för datorprogrammet.
* Svårt att få bra bild av blanka föremål.
* Svårt att fixa inställningar för riktigt verklighetstrogna färger.


Inköpta - för att avskräckakursarna
Varför har Anticimex köpt usb-mikroskop?

- Vi använder dem för att artbestämma skadeinsekter. Med mikroskopen kan vi vara flera stycken som tittar samtidigt, och vi kan följa hur djuren beter sig, säger Ulf Skoglund, tekniker på Anticimex i Umeå.

Vad är fördelen jämfört med ett vanligt mikroskop?

- Att vi kan spara bilder och skicka iväg om vi vill ha hjälp med artbestämningen. Och just att det går att förstora bilden så att flera ser samtidigt. Det använder vi på kurser i livsmedelshantering.

Hur då?
- För att visa för kursdeltagarna hur smutsiga händer och trasiga nagelband de har. Det är riktigt pedagogiskt att få se det i storbild.
Fler artiklar:

5 megapixel - Så här bra bild blir det!
Allt om Mikroskop
Att använda USB-mikroskop
Dino-Lite Edge - En ny generation mikroskop
DinoCapture - Programvaran som hjälper dig
Drivrutiner för Windows och Mac
Finjustera inställningar i DinoCapture 2.0
Kontrollera skärblad digitalt med USB-mikroskop
Länkar och mer information (på engelska)
Läs mikrofilm i datorn med USB-mikroskop
Manual DinoCapture 2.0
Mikroskop med kamera
Mäta och kalibrera mikroskopet
Portabelt USB-mikroskop med 10-tums skärm

Omdömen:

"Bra förstorings­möjligheter till en billig peng."”
Patrik Granberg, SKF

Läs fler omdömen

Nöjda kunder: